Op 22 & 23 november 2024 is de allereerste Lekker in je vel hackathon. De hackathon wordt georganiseerd door Huid Nederland en Stichting Health Challenges Nederland.
Een hackathon is een event waarin in korte tijd oplossingen voor uitdagingen bedacht worden. Rond iedere uitdaging wordt een team gevormd. Tijdens de Lekker in je vel hackathon werken de teams in 1,5 dag aan hun oplossing (prototype) en krijgen daarbij hulp van coaches en experts.
Wil jij aan de slag om in een team oplossingen te bedenken voor problemen die spelen voor mensen met huidaandoeningen? Heb je veel of juist weinig ervaring met huidaandoeningen? Heb je een creatieve, analytische, professionele of een andere bijzondere invalshoek? Meld je dan aan en denk met ons mee! Wij zoeken:
Als Uitdager breng je een probleem / knelpunt in dat binnen een van onderstaande thema’s past. Tijdens de hackathon werk je samen met een team aan een oplossing voor jouw uitdaging.
Als oplosser sluit je je aan bij een van de uitdagingen en werk je tijdens de hackathon met andere oplossers en de uitdager aan een oplossing.
De Lekker in je vel hackathon duurt twee dagen: een online kick-off en een live dag vol samenwerking. Daarnaast volg je een of meer educatieve workshops ter voorbereiding.
Iedere deelnemer aan de hackathon volgt de online workshop Mensgericht Ontwerp van 1 uur. Je kiest uit een van de volgende data:
De uitdagers volgen een aanvullende online workshop waarin zij de probleemstelling aanscherpen en een pitch maken. Deze is op dinsdag 12 november 2024 van 19:30 tot 21:30 uur.
We beginnen de hackathon met een online kick-off op vrijdagavond. Je leert je teamleden kennen en verkent samen de uitdaging.
De volgende dag komen alle deelnemers samen in Amersfoort vanaf 09.30 uur. In korte tijd werk je met je team samen om een oplossing te ontwerpen voor jullie uitdaging. We sluiten gezamenlijk af met een borrel.
Je maakt of kiest je uitdaging rondom diverse thema's (de keuze van de uitdaging door Oplossers kan pas nadat definitieve uitdagingen zijn verzameld):
Wat kan je zelf doen?
Hoe leer je leven met jouw huidaandoening en kan je een balans vinden om daarmee om te gaan? Wat kan je zelf doen om klachten te voorkomen of te verminderen? Waar kan je rekening mee houden in factoren, omstandigheden of situaties? Hoe kan je met leefstijl, zelfzorg en zelfmanagement bijdragen aan regie over leven (met een huidaandoening)?
Acceptatie
Hoe kun je jezelf zijn? Hoe kun je zonder (voor)oordeel gezien worden? Wat is daarvoor nodig bij jezelf en wat vraagt dat van de omgeving? Deze uitdaging gaat over acceptatie van het hebben van een huidaandoening. Vanuit de persoon die de aandoening heeft en zijn of haar omgeving zoals collega’s op werk.
Psychische klachten
Een huidaandoening zit niet alleen aan de buitenkant. Naast fysieke klachten zorgt het ook voor psychische belasting. Dit kan leiden tot meer pijn, stress, emoties en vermoeidheid. Welke psychische begeleiding en ondersteuning zijn nodig voor mensen met een huidaandoening. Hoe kan dat gerealiseerd worden?
Awareness
Hoe zorg je voor bewustwording van (de impact van) huidaandoeningen in de maatschappij? Deze uitdaging gaat over het geven van bekendheid en zichtbaarheid aan (het hebben van) huidaandoeningen.
Gebrek aan kennis
Hoe vind je een zorgprofessional of andere deskundige met de juiste kennis en deskundigheid passend bij jouw huidaandoening? Deze uitdaging gaat over het gebrek aan kennis dat wordt ervaren door mensen met een huidaandoening bij dermatologen, zorgverleners in andere specialismen en deskundigen op levensgebieden, zoals onderwijs en werk.
Weten dat je niet alleen bent
Hoe is het om iemand te ontmoeten die dezelfde (of een andere) huidaandoening heeft? Lotgenotencontact kan waardevol zijn om diverse redenen zoals het vinden van herkenning, het delen van ervaringen, maar ook elkaars vragen beantwoorden en leren van elkaar. Patiëntenorganisaties kunnen dit contact en ontmoetingen organiseren. Maar welke behoeften hebben mensen met een huidaandoening en op welke (innovatieve/moderne) wijze kan daarop ingespeeld worden?
Toegang tot betrouwbare informatie
Via social media kan iedereen informatie, ervaringen en meningen lezen over de huid en over huidaandoeningen. Maar hoe weet je wat betrouwbaar en bewezen is en wat niet? Vind je dat de oplossing voor acne of eczeem? Hoe maak je onderscheid tussen informatie over welke producten je juist wel of niet moet gebruiken? En welke berichten kloppen over wat je juist wel of niet kunt doen tegen zonverbranding? Deze uitdaging gaat over het bieden en vinden van betrouwbare informatie over de huid en huidaandoeningen, en het tegengaan van onjuiste informatie via social media.
Passende zorg
Wat zijn voor jouw huidaandoening de benodigde behandelingen en passende zorg? Welke benadering hoort daarbij vanuit de zorg(professionals)? Om welke samenwerking of betrokkenheid van disciplines vraagt dat? Welke organisatie en financiering van de zorg vraagt dat?
Heb je vragen over de Lekker in je vel hackathon? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.